ARAP ÜLKELERİNE YAPILAN İHRACATLARDA İSTENEN EUR-1 EUR.MED BELGELERİ

• 28.04.2009

TOBB'dan iletilen bir yazıda, Odalar ve bazı firmaların özellikle Arap ülkelerine yapılan ihracatlarda, EUR.1 ve EUR.MED Dolaşım Belgelerinin, ithalatçı ülke konsolosluklarınca da  tasdik edilmesinin talep edildiği hakkındaki yazıları Birliğimize intikal etmektedir. Bu husustaki tüm yazılar Birliğimizce ilgili makamlara iletilmektedir.

Bu Çerçevede, Gümrük Müsteşarlığı?ndan TOBB?a bildirilen bir yazıda; 22-23 Mart 2009 tarihlerinde Kahire?de gerçekleştirilen Türkiye-Mısır Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komite toplantısında Türk tarafının, EUR.1 ve EUR.MED Dolaşım Belgelerinin Mısır?ın Türkiye?deki Büyükelçiliği ya da  Konsolosluklarınca tasdik edilmesi şartından muaf tutulduğuna ilişkin Mısır Maliye Bakanlığı?nın 29 Nisan 2007 tarihli kararına rağmen, ihracatçılarımızın konuya ilişkin şikayetlerinin sürdüğünnün belirttiği ve konuya açıklık getirilmesinin talep edildiği bildirilmiştir.

Mısır Arap Cumhuriyeti tarafından, Kararın ve Gümrük İdarelerine verilen talimatın açık olduğu, EUR.1 ve EUR.MED Dolaşım Belgelerinde Konsolosluk veya Büyükelçilik tasdikinin talep edilmediği, ancak Türk ihracatçılarca ısrar edilmesi halinde tasdik işleminin reddetme imkanının bulunmadığının ifade edildiği bildirilmiştir.

Bu itibarla, Mısır?a yapılan ihracatlarda düzenlenen EUR.1 ve EUR.MED Dolaşım Belgelerinde, Büyükelçilik ya da Konsolosluk Tasdikinin aranmadığıSöz konusu belgelerin sadece konsolosluk onayı bulunmaması sebebiyle Mısır Gümrük İdarelerince reddedilmesi halinde, konunun ilgili makamlara intikal ettirilmesi amacıyla, Konunun TOBB?a bildirilmesi hususu üyelerimize duyurulur.

ARAP ÜLKELERİNE YAPILAN İHRACATLARDA İSTENEN EUR-1 EUR.MED BELGELERİ