İletişim Hattı +90 (286) 217 1014
Yerli Malı

YERLİ MALI - İMALAT YETERLİLİK BELGESİ
İmalat Yeterlilik Belgesi:
Firmaların belirli miktardaki iş ve hizmeti belirli bir zamanda mevcut olanakları ile yapmaya yeterli olup olmadıkları tespiti amacıyla ilgili mercilere ibraz edilmek üzere düzenlenen bir belgedir. Bu belge sanayi sicil belgesi ve geçerli kapasite raporu bulunan firmalar için düzenlenmektedir.

Başvuru İşlemi:
İmalat Yeterlik Belgesi / Yerli Malı Belgesi başvurusu, istenilen konu üzerine yazılmış olan bir dilekçe ve dilekçenin ekinde bulunması gereken ekler ile birlikte Odamıza yapılır.
► İmalat Yeterlilik Belgesi Başvuru Dilekçesi
 
Yerli Malı Belgesi:
Yerli Malı Tebliği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı' nca 13 Eylül 2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Tebliğe göre Yerli Malı Belgesi, üreticinin kayıtlı olduğu TOBB bağlı oda/borsa tarafından düzenlenecektir.

30 Ekim 2024 tarihinden itibaren yerli malı belgesi düzenlenmesine ilişkin tüm müracaatlar  ve takip işlemleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yönetilen “Sanayi Bilgi Sistemi” adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilecektir. SBS’ye http://sanayi.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Yerli  Malı Belgesi  başvurusu Odamız sicil veri tabanında yer alan firma ortağı, temsil ve/veya imzaya yetkili kişiler veya firmanın belirleyeceği ilgili kişiler aracılığıyla e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Ancak başvuru takibine özel görevlendirilen diğer personel ve kişiler için ise yetkilendirme talepleri (dilekçe için tıklayınız) Odamız Üye Hizmetleri servisine iletilecektir. Bilgi güncellemesinin sonuçlandırılmasının akabinde SBS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp işlemler başlatılmaktadır.SBS sisteminde gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin detaylı bilgiler için sistemin içinde “Yardım” sekmesinde yer alan eğitim videolarından, TOBB’ca hazırlanan kullanım kılavuzlarından  destek alınabilir.

Yerli Malı Belgesi;
Kamu İhale Kurulu Kararı gereğince bir malın yerli malı olarak değerlendirilebilmesi amacıyla istenen bir belge olup Odalar tarafından verilmektedir.

Belgenin alınabilmesi için gerekli olan sisteme yüklenecek belgeler;

  1. Yerli Malı Başvuru Dilekçesi
  2. Taahhütname
  3. Mali Verileri İnceleme İzin Belgesi
  4. İmza Sirküleri
  5. Sanayi Sicil Belgesi sureti.(Firmaya Ait)
  6. Yerli katkı oranı hesabı için onay veren serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirin ruhsat suretleri.
  7. Yerli Katkı Oranı Hesaplama Cetveli (A,B,C,D Formları)

            -Ek.3-A Formu

a) Direkt ve Dolaylı yerli ve ithal gider malzemeleri tek tek forma yazılmalıdır.
b) Her bir giderin faturası ve yerli olanların Sanayi Sicil Belgesi olmalıdır.

            (İşletmenin dışarıdan aldığı hammaddelere/ara mamullere ilişkin SSB’si varsa “yerli”      yoksa “ithal” kategoride değerlendirilmesi gerekir.)

            (*Önemli: Faturayı ve Sanayi Sicil Belgesini (SSB’yi) ayırt edebilmek için her           fatura ve ilgili SSB’nin üzerine Ek.3-A listesindeki numara yazılmalıdır)

            Ek.3-B Formu
            Başvuru dosyasında Direkt ve Dolaylı işçilik giderlerini gösteren belge (veya belgeler)    olmalıdır.

            (Dolaylı İşçilik neleri kapsar? Üretim faaliyetleri ile ilgili olmakla birlikte, belli bir            mamulün maliyetine doğrudan yüklenemeyen işçilik giderleridir. (Örneğin; Üretim        departmanı bakım yöneticilerininücretleri, üretim departmanı bakım personeli ücretleri             gibi.)

            Ek.3-C Formu
            Eğer genel giderler bölümüne, gider kalemleri yazıldıysa işletme tarafından diğer            belgeler kısmına yüklenecektir. Genel üretim giderleri: Elektrik, su, kira, ısınma gibi            giderlerdir.)

            Ek.3-D Formu

  • Oran YMB Yönetmeliğine uygun olarak hesaplanmalı
  • Firmayı temsil ve ilzama yetkili Kişi tarafından imzalanmalı
  • SM,SMMM,YMM bilgileri doldurulup kaşelenip imzalanmalı

 

  1. Yurtdışı ürünler için ithal kabul edilmesi, menşeinin kontrolünün sağlaması amacıyla kullanılan maddenin menşei bilgileri
  2. Hammadde veya ara mal faturaları (Son Faturalar - İşletme tarafından YMB kapsamında fatura, ürüne ait en son tarihli fatura olmalıdır.)
  3. Yerli olan hammadde veya ara malların YMB veya Sanayi Sicil Belgeleri

Yerli girdi doğrudan üreticiden satın alınmıyorsa (aracı/toptancıdan satın alınıyorsa)aracı/toptancının satış faturası, üreticinin aracı/toptancıya kestiği satış faturası ve üreticinin SSB’si veya aracı/toptancı o malzemeyi aldığı üretici bilgilerini içeren bir yazıyı işletmeye vermelidir. İşletme aracı/toptancının aldım dediği üreticinin SSB’sini http://lonca.gov.tr’den çıkarıp evrak ekine koymalıdır.

Üretici firmanın SSB’sinin temin edilemediği durumlarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının http://lonca.gov.tr web adresinden üretici firmanın SSB’sinde yer alan ürünlerinin göründüğü ekran çıktısı eklenmelidir.

-Eğer ürün mevzuatında geçen bir zorunluluk yoksa (İlaç ve diğer sağlık ürün ve gereçlerinde olduğu gibi) sevkiyat için yapılan koli ve ambalaj satış ve pazarlama maliyeti olduğu için ürün maliyetine dahil edilemez.

(Faturaların Malzeme listesindeki (YKOHC – Ek.3-A) sıraya göre numaralandırılması gerekir.)

  1. İşçilik giderine esas teşkil eden belgeler (Bordrolar)
  2. Genel giderlere esas teşkil eden belgeler (Amortisman Giderleri,Makine Bakım-Onarım Giderleri,Kira Giderleri,İşletme Malzemesine Ait Giderler,Enerji(Elektrik,Su) Giderleri,Ulaştırma Giderleri, Yemek Giderleri,Diğer Personel Giderleri)
  3. Gıda İşletme Kayıt veya Onay Belgesi sureti. (Gıda İşletmelerinde)
  4. Kaynak suyu Kullanım İzin Belgesi (Su Dolumu Yapan İşletmelerde)
  5. Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili Kayıt Kayıt Belgesi sureti (Örtü altı Kayıt Sistemi ve benzeri).
  6. Maden Ruhsatı sureti.
  7. T. Odalar Borsalar Birliği T. İş Bankası Ankara Akay Şubesi TR10 0006 4000 0014 2010 7855 29 IBAN no.lu hesabına 900,00 TL ücretin ödenti dekontu sisteme yüklenecek.
  1. 2.250,00 TL Oda Ücreti + 2.500,00 TL Eksper Ücreti
         İş Bankası A.Ş. Çanakkale Şubesi TR79 0006 4000 0012 3002 0966 43

         Ziraat Bankası A.Ş. Troya Şubesi TR61 0001 0025 5411 5995 2250 13

Oda Hesaplarına Yatırılarak Dekontlarının Sisteme Yüklenmesi

  • 1.350,00 TL. TOBB ’nin Türkiye İş Bankası Ankara Akay Şubesindeki Hesaplarına ( IBAN NO: TR10 0006 4000 0014 2010 7855 29)  Yatırılacak Dekontun Sisteme Yüklenmesi

Adı Soyadı Ünvanı E-Posta Adresi Tel No
Seval AKBULUT seval@canakkaletso.org.tr 286 217 10 14 / 11 




Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi