TİMUR AY: AHİLİK STK`LARIN EN ESKİ MODELİDİR

• 19.09.2011

19–25 Eylül tarihleri arasında kutlanacak "16. Ahilik Kültürü Haftası" etkinlikleri 19 Eylül günü yapılan törenlerle başladı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün işbirliği ile kutlanmakta olan Ahilik Kültürü Haftası, Oda ve birlik temsilcilerinden oluşan heyetin önce Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ve ardından da Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ziyaret edilmesiyle başlandı. Ziyaretlerde ÇTSO’yu temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Timur Ay ve Genel Sekreter Abdurrahim Temiz, Vali ve Belediye Başkanına çiçek takdim ettiler ve toplu fotoğraf çektirdiler.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören ise, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Timur Ay ve Genel Sekreter Abdurrahim Temiz ile birlikte, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk koymaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Daha sonra konuşmalara geçildi. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu, Ahiliğin önemine dikkat çekerek, “Bugün Ahiliğin ortaya koyduğu hayat tarzını yaşamak ve yaşatmak temel gaye olarak benimsendiği takdirde birçok zorlukların üstesinden gelinecektir. Ekonomik krizler yaşanmayacak ve piyasalarda huzur olacaktır. Çünkü Ahilik, benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyetler hazinesidir. Bu hazinenin kaynadığında ruh ve mana, sevgi, saygı, güven, iş ahlakı, sorumluluk, yardımlaşma, hak hukuk ve adalet vardır” diye konuştu.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Timur Ay da, Ahiliğin bir insan bilimi olduğunu belirterek, "Ahilik Türklerin Rönesansı’dır. Türklerin Anadolu’da bir yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır Ahilik anlayışı içinde bu değerlere saygı göstermeleridir" dedi.

Ahilik uygulamasında emek ve sermayenin barışık olduğu bir düzenin oluşturulduğuna vurgu yapan Timur Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ahilik düşüncesinin kurduğu Ahi Birliklerini Batı’daki ve Doğu’daki benzer teşkilatlardan ayıran özellik, din adamlarının da devlet adamlarının da Ahiler üzerinde herhangi bir etkisinin olmayışıdır. Bunun sonucu olarak Ahilik sivil toplum kuruluşlarının en eski bir modelidir. Ülkemizde yeni kurumsallaşan Rekabet Kurumu, Patent Enstitüsü, Reklam Kurulu, KOSGEB, ticaret ve sanayi odaları, işçi ve işveren sendikaları kooperatifler, belediyeler, esnaf odaları, Bağ-Kur gibi sosyal hizmet vermekte olan tüm kurumlar Ahilik sisteminin günümüze yansıyan kuruluşları olmuşlardır."

Kalkınmış birçok ülkede Ahilik prensiplerinin izlerinin göründüğünü ve yarın da ilerlemiş toplumların yükselmesinde Ahilik ilkelerinin önemli rol oynadığının görüneceğini ifade eden Timur Ay, ÇTSO olarak tüm Çanakkale’yi Ahilik Haftası etkinliklerinde görmek istediklerini, bu etkinliklerin Ahilik kültürünü gelecek kuşaklara taşımak için çok bir fırsat olduğunu ifade etti.

Konuşmalar, Çanakkale Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç Dr. Aziz Kılınç, Çanakkale milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Mehmet Daniş ile Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile devam etti.

Vali Güngör Azim Tuna, Ahiliğin kültürümüze çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak yüzyıllardır devam eden bu geleneğin yaşatılması gerektiğini ifade etti. Vali Tuna, Ahilik konusundaki birikimin ülkemizin turizm potansiyeli ile birleşmesi gerektiğini ifade ederek, "Ahilik Haftası uluslararası bir etkinlik halini almalıdır" dedi.

Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, toplumun en dinamik yapısının esnaflar, tüccarlar ve üretenler olduğunu belirtirken, Ali Sarıbaş, "Esnaf topluluğu mutlaka gelenekleri ile birlikte yaşamalıdır" diye konuştu.

Tören yılın Ahisi seçilen 3 esnafa ödüllerinin verilmesi ve halk oyunları gösterisi ile sona erdi.

TİMUR AY: AHİLİK STK`LARIN EN ESKİ MODELİDİR