İletişim Hattı +90 (286) 217 1014
Haberler

ÇTSO YÖNETİM KURULU “SİNERJİ TOPLANTILARI” KAPSAMINDA 4 NO’LU MESLEK GRUBU ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ

  • 10.12.2018
  • canakkaletso

 Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, ağırlıklı olarak un ve unlu mamuller, tatlı ve şekerleme, bağcılık ile zeytin ve zeytinyağı ürünleri üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren 4 no’lu Meslek Grubu Üyeleri ile sektörde yaşanan gelişmeler ve sorunları görüşmek üzere ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde toplandı.

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Meslek Grubu toplantısına, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy, Yönetim Kurulu Sayman Üye Özgür Ekşi, Yönetim Kurulu Üyesi Berkin Karaca, Komite Başkanı Erdinç Üzden, Komite ve Meclis üyeleri Ali Karaman, Rasim Aktürk, Genel Sekreter Sema Sandal, Meslek Grubu Oda temsilcisi Selen Kılıç ile sektör temsilcileri Hasan Özyurt, Ferhan Savran, Rıza Beceren, Fatih Toğer, Remzi Cemal, Ahmet Çapkan, Mehmet Taşçı, Tuba Kaya Doğan katılarak sektörde yaşanan sorun ve çözüm önerilerini gündeme getirdi.

“EKMEK FİYATLARI BİZİM BÖLGEMİZE HAS BİR SORUN DEĞİL. BUNUN ULUSAL BİR MUTABAKAT VE ORTAK BİR AKIL İLE ÇÖZÜLEBİLECEĞİNE İNANIYORUZ ”

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy, un, maya ve elektrik zamlarını araştırıp ekmek fiyatlarının yükseltilmesi konusunda ilgili mercilere yazı yazdıklarını ancak olumlu bir gelişme kaydedilemediğini söyledi. Ekmek fiyatlarının bölgesel değil ulusal bir çözüm ve ortak akıl gerektirdiğini belirten Başkan Yardımcısı Ersoy Oda olarak yetkileri dâhilinde her platformda konuyu gündeme getirdiklerini belirtti. Ekmek fiyatlarıyla ilgili 04.01.2012 tarihli 28163 sayılı Resmi Gazete hakkında katılımcılara bilgi vererek; "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımlanan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu on beş gün içinde ilgili Belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ve tarifeyi düzenleyen Odanın temsilcilerinden oluşan komisyon değerlendirmeye alır. Komisyon ve ilgili meslek komitesinde görüşü alınarak Yönetim Kurulunca oluşturulan ekmek tarifesiyle ilgili teklif, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda Meclisin onayına sunulur" şeklinde bir sürecin işletildiğini vurguladı.

“ZEYTİNYAĞINDA GEREKLİ DENETİM VE KONTROLLER YAPILMADIKÇA BIRAKIN MARKA OLUŞTURMAYI MEVCUT DURUMU DAHİ KORUYAMAZ HALE GELİRİZ”

Sektör temsilcileri zeytinyağı ile ilgili, yurt dışından ithal edilen kalitesiz ve ucuz zeytinyağının piyasayı olumsuz etkilediğini, bu yıl ağaçlardaki hastalık ve dövizdeki dalgalanmalarında bu olumsuzluklara eklenerek üreticinin zor durumda kaldığını belirttiler. Çanakkale’de ilgili ve yetkili birimlerin gerekli kalite denetimlerini yapmadıkları için piyasada zeytinyağı olarak dolaşan ancak zeytinyağı ile yakından ve uzaktan ilgisi olmayan ürünlerin bölgemizin zeytinyağı markasına zarar verdiğini ifade eden sektör temsilcileri, Çanakkale’den dökme olarak yurt dışına satılan zeytinyağının paketlenerek uluslararası pazarda çok daha yüksek fiyatlara satıldığını gündeme getirerek markalaşma ve paketleme konusunda bir çalışma başlatılması gerektiğini vurguladılar.

“BÖLGEMİZİN İHRACAT POTANSİYELİ TAŞIYAN GIDA ÜRÜNLERİNİN BAŞINDA GELEN ZEYTİNYAĞI İÇİN FİRMALARIMIZI İHRACATA YÖNLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ. UR-GE PROGRAMI İLE İHRACATA BAŞLAYAN GIDA FİRMALARIMIZ REKABETTE CİDDİ FARK YARATIYOR.”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Bölgemizde gıda sektöründe katma değer yaratacak ürünlerin başında zeytinyağı geliyor. Yurt dışında zeytinyağının değerini arttıran en büyük etkenlerden biri paketleme diğeri ise markalaşmadır. Dökme zeytinyağı ihracatı, başlangıç için iyi ancak uzun vadede sektörün sürdürülebilirliği sağlamak için sağlıklı bir yöntem değil. Önemli olan zeytinyağını katma değeri yüksek ürüne dönüştürerek satabilmektir. Biz Oda olarak üreticimizin kurumsal kapasitesini arttırıcı ve rekabet gücünü geliştirici eğitim ve proje faaliyetlerine koşulsuz destek sağlıyoruz. Odamız koordinasyonunda yürütülen Gıda UR-GE Projemizde yer alan firmalar, ihracat mevzuatı, kalite ve yurt dışı Pazar araştırmaları konularında ciddi fark yarattı. Bunun meyvelerini bölgemizde ihracat geliri, kalıcı istihdam ve marka olarak hep beraber yiyeceğiz.” dedi. Başkan Semizoğlu, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmekte olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) programını üyelere daha iyi anlatarak yaygınlaştırmasını hedeflediklerini belirterek, toplantıya katılım sağlayarak katkı veren tüm sektör temsilcilerine teşekkür etti.

ÇTSO YÖNETİM KURULU “SİNERJİ TOPLANTILARI” KAPSAMINDA 4 NO’LU MESLEK GRUBU ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ
ÇTSO YÖNETİM KURULU “SİNERJİ TOPLANTILARI” KAPSAMINDA 4 NO’LU MESLEK GRUBU ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ
ÇTSO YÖNETİM KURULU “SİNERJİ TOPLANTILARI” KAPSAMINDA 4 NO’LU MESLEK GRUBU ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ
ÇTSO YÖNETİM KURULU “SİNERJİ TOPLANTILARI” KAPSAMINDA 4 NO’LU MESLEK GRUBU ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi