Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya; “KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRMEK ANLIK KARARLAR VE KISA VADELİ PLANLARLA YAPILAMAZ. STRATEJİK PLANLAMA FAALİYETLERİMİZİ KISA, ORTA VE UZUN DÖNEMLİ OLARAK GÖZDEN GEÇİRMELİ VE GÜNÜN ŞARTLARINA GÖRE GEREKİRSE REVİZE ETMELİYİZ.”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “BİZ ÜRETMEDEN TÜKETEN BİR TOPLUMUZ. VAHŞİCE VE HUNHARCA TÜKETİYORUZ. ÖNCE ÜRETMEMİZ LAZIM. YOKSA ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 30 ZAM GELECEK DİYORLAR AMA O YÜZDE 30 ZAM ELEKTRİĞE DE GELECEK SUYA DA!”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Aralık 2018 ayı olağan Meclis toplantısı 12 Aralık 2018 Çarşamba günü saat 16.00’da ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya; “Değerli Meclis Üyelerim, kıymetli, misafirler ve değerli medya mensupları hepinizi şahsım ve Başkanlık divanı adına selamlıyorum.
Bu yılın son Meclis toplantısına hepiniz hoş geldiniz.
Zor bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Ekonomik veriler 2019 yılının da çok iç açıcı geçmeyeceğini bizlere açıkça gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin gayri safi yurt içi hasıla verilerini (büyüme rakamları) açıkladı. Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüdü. Beklenti büyümenin yüzde 2 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.
“ÜLKEMİZDE 10 YILDA BİR KRİZ OLDUĞU GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA STRATEJİMİZİ VE PLANLAMAMIZI EN İYİ SENARYOYA GÖRE DEĞİL EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE AYARLAMAK ZORUNDAYIZ.”
Krizleri fırsata çevirmek anlık kararlar ve kısa vadeli planlarla yapılamaz. Stratejik planlama faaliyetlerimizi kısa, orta ve uzun dönemli olarak gözden geçirmeli ve günün şartlarına göre gerekirse revize etmeliyiz. Ülkemizde 10 yılda bir kriz olduğu göz önüne alındığında stratejimizi ve planlamamızı en iyi senaryoya göre değil en kötü senaryoya göre ayarlamak zorundayız.
Kıymetli Dostlar,
Bu olumsuz tabloda içimizden başarı örnekleri görmek bizleri hem cesaretlendiriyor hem de gururlandırıyor. Dardanel'de ikinci kuşak işe hızlı girdi; şirket bu yıl yüzde 40 büyüdü. 2019 büyüme hedefini yüzde 50 olarak açıklayan Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Önen, hızlı büyümede ihracatın etkisinin altını çizdi. Dardenia'larda ise sushi etkisiyle satışlar artmış. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.
Değerli meclis üyelerim, son dönemde Odamızın Meslek Komitelerinden gelen talep ve önerileri memnuniyet ile takip ediyorum. Her Komite kendi faaliyet konusu ile ilgili katkı sağlamak istiyor. Bu konuda Yönetim Kurulumuzu ’da ayrıca sağladıkları imkan, verdikleri cesaret ve destekleri için tebrik ediyorum. Komiteler Yönetimi, Yönetimler de Meclisimizi aktif olarak çalıştırır. Bizler bu mevkilere üyelerimizin ekonomik sorunlarını çözmek ve alternatif çözümler üretmek üzere geldik. Bu bilinçle bu çatı altından çıkacak her türlü projeyi iyi irdelememiz gerektiğini düşünüyorum.
İçinde bulunduğumuz hafta Şeb-İ Aruz haftası yani Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölüm günü olarak kutlanmaktadır. Mevlana’nın Rabbine, sevgiliye kavuşması (Şeb-İ Aruz) Düğün Gecesi olarak adlandırılmıştır. Bugünlerde fazlaca ihtiyaç duyduğumuz; birlik, beraberlik, sevgi, şefkat ve hoşgörüyü yaymak için örnek almamız gereken Mevlana’yı huzurlarınızda bir kez daha rahmet ve şükranla anmak istiyorum.
Konuşmama burada son verirken hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyor, 2019 yılının tüm üyelerimizin ticari faaliyetlerinde başarılar getirmesini ve sevdikleriyle birlikte sağlıkla geçmesini diliyorum. Şimdi müsaadenizle bu yılın son Meclis gündemimize geçiyorum.” diyerek Meclis açılış konuşmasını tamamladı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına Aralık ayı olağan Meclis konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, Değerli Arkadaşlar, Kıymetli basın mensupları, 2018 yılını uğurlamaya sayılı günler kala bu yılın son toplantısında şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına hepinizi sevgiyle selamlıyor, hoş geldiniz diyorum.
Bugün itibariyle 7220 üyeli bir kurum olarak Çanakkale iş dünyasını temsil etmeye çalışıyoruz. Temelleri Odamızda atılan 2018 Troya Yılı içersinde açılan müzemizi hep birlikte gezdik, gururlandık. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
İlimize güzel yatırımlar yapılıyor ama Çanakkale çok daha iyilerine layık. Elbirliği ile yapılması gereken çok şey var. Sacayaklarından biri eksik olunca kendinizi paralasanız bazı işler olmuyor. Bu yüzden, tüm komitelerimizin gündemine belediye başkan adaylarına sunulacak deklarasyon çalışmalarına esas olmak üzere beklenti ve önerilerinin tespitini aldık.
Yine tekrar ediyorum, biz siyaset yapan bir kurum değiliz. Siyaset üstüyüz. Üyelerimizden bize gelen, bizim tespit ettiğimiz her sorunu ilgili makamlara iletmek ve takip etmek asli görevimiz.
Bankalar konusunda Odamızın Genel Sekreterlik biriminde üyelerimizin sorun, görüş ve taleplerini iletebilecekleri bir birim oluşturduk. Bu birimin yaptığı girişimlerin olumlu dönüşlerini üyelerimizden almak bizleri son derece memnun ediyor.
“BÖLGEMİZİN ÖNCELİKLERİ DOĞRULTUSUNDA; SANAYİ, ÜRETİM VE HİZMET SEKTÖRÜNÜN TALEPLERİNİN BELİRLENECEĞİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPILMALI”
GMKA önceliklerine geçen ayki Meclis toplantısında değinmiştim. Burada bizim amacımız üzüm yemek. Bölgemizin önceliklerinin belirlenmesi hususunda ÇTSO olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Tüm Kurum, Kuruluş ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımları ve mutabakatıyla; bölgemizin sanayi, üretim ve hizmet sektörünün ihtiyaçlarının belirleneceği bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu fizibilite doğrultusunda; bölgemizin kısa, orta ve uzun vadeli öncelikleri tespit edilmeli ve GMKA tarafından yapılan destek programları buradan çıkacak sonuçlara göre belirlenmelidir. Benzer şekilde Meslek Liseleri, Meslek Yüksek Okulları ve Üniversitelerimizin bölgemizde faaliyet gösteren sektörlerin ihtiyaç ve taleplerine göre müfredatlarını ve ders programlarını revize etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Böylelikle her ziyaret ettiğimiz üyemizin ortak ve öncelikli sorunu olan nitelikli ara eleman ve yetkin beyaz yaka personel taleplerinin de bir ölçüde giderilebileceğini düşünüyoruz. GMKA’da 46 personel var ve sadece net personel bütçesi bizim Odamızın 2018 bütçesi kadar. Bu personelin 6’sı Çanakkale’de 40’ı Balıkesir’de görev yapıyor.
“ÇOMÜ, SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE SAHADA KAMU-SANAYİ-ÜNİVERSİTE FAALİYETLERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği KÜSİ kapsamında, ÇOMÜ, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle üyelerimizi ziyaret ederek, sektörlerine göre faydalanabilecekleri Devlet desteklerini anlatıyor, ihtiyaçları doğrultusunda yapılabilecek projeler hakkında görüş ve uygulama desteğinde bulunuyoruz.
TOBB Sektör Meclisleri konseyinin, sektörün ulusal temsiliyetini sağlayacak şekilde geniş bir yelpazede oluşturulmasının daha verimli ve sağlıklı sonuçlar getireceğine inanıyoruz.
Elektrik tarifelerinin sanayi, turizm ve hizmet sektörü gibi ayrımlar yerine sektörlerin ülkemize sağladığı katma değere bakarak değerlendirilmesini istiyoruz. Üretime her alanda destek verilmeden, üreticinin önü açılmadan sadece tüketimin desteklenmesi ile ekonomimizi düzlüğe çıkartmak pratikte uygulanabilir ve sağlıklı bir çözüm değil.
2016 yılında hatırlarsınız İsviçre’de bir öneri üzerine referandum yapıldı. Öneri, çalışan ya da çalışmayan tüm İsviçre vatandaşları ve ülkede yasal çalışma izniyle en az beş yıldır yaşayan tüm yabancılara koşulsuz ortalama 2500 İsviçre Frangı maaş verilmesini öngörüyordu. İsviçre, dünyada tüm vatandaşlarına maaş bağlanması için referanduma giden ilk ülke oldu.
Herkese genel maaşı destekleyenler İsviçre'de yaşam maliyeti çok yüksek olmasından dolayı devletin tüm vatandaşlarına maaş ödemesi gerektiğini savunuyordu. Referandum sonucunda halkın % 78’i “hayır “ dedi.
Odamızın Kasım faaliyetleri ile ilgili kısa bir bilgi vermek gerekirse; 45 yeni kayıt, 22 terkin ile toplam 7.220 üye sayısına ulaştık. 08 Kasım’da TOBB ve TBMM ziyaretleri gerçekleştirerek taleplerimizi yetkililerle paylaştık. Odamız bünyesinde Motorlu Kara Taşıtları ve Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Sınavları düzenledik. 22 Kasım’da Teknoloji Buluşmaları semineri büyük bir ilgi gördü. 06 Aralık günü Travel Turkey Fuarına üyelerimiz ve basın mensupları ile katılım sağladık, Valiliğimiz himayelerinde açılan fuar standında Çanakkale’yi en iyi şekilde tanıtmak için mesai harcadık. Her hafta farklı Meslek Grubu üyeleri ile sinerji toplantıları düzenleyerek her sektörün talep, öneri ve projelerini dinliyoruz. Bu görüşmeler sonucunda 2019 yılı için güzel projeler üretip hayata geçireceğiz.
2019 yılının tüm üyelerimize, Milletimize, Devletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesi vesilesi ile yeni yılınızı kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte mutlu yıllar dilerim.” dedi.
Yönetim Kurulu adına yapılan konuşmanın ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Raporu Ali Karaman tarafından okunarak onayı yapıldı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının 2019 Yılı Bütçesinin Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Özgür Ekşi tarafından Meclise sunulması ve onayının ardından, kapasite ve ekspertiz raporları eksperlik müracaatı ile azami fiyat tarifeleri talepleri görüşüldü.
Gündeme gelebilecek diğer konularda söz alan Meclis Üyesi Şakir Kutluay; “İyi zamanlarda peş peşe kapımızı aşındıran bankalar, kredi faiz oranlarını indirmek bir yana, Bugüne kadar hiçbir risk oluşturmamış, işveren konumundaki firmalara da, Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümletin yapmayın demelerine rağmen kredi musluklarını tamamen kapatmaları manidardır. Finans sektörünün, ticari kredileri bu denli kısmaları, kendilerine hiçbir yararı olmadığı gibi, işvereninde elini kolunu bağlamaktadır.
Bankaların bir an önce, piyasalar üzerindeki daralmayı giderecek olan ticari kredilerde esnekliğe gitmesi ve özellikle, başta kamu bankaları olmak üzere, finans sektörünün konut kredi faiz oranlarını aşağı çekmeleri gerekmektedir.
Tabii ki kur hareketine bağlı olarak faizlerin kısa sürede düşmesini beklemek hayalcilikten öte değildir. Çünkü kur hareketlerine bakıldığında, hala daha yüksek faiz etkisiyle, baskılandığını anlamak mümkündür. Ancak devlet eliyle, bir şekilde formüle edilip, belki kampanya bazında olabilir, bu bile piyasaya önemli ölçüde hareket getirecektir. Sözün özü, dışa bağımlılığımız sürdüğü sürece 5-10 yılda bir krizler çıkarıp dolarlarıyla, yıllarca emek verip, bizim sandığımız birikimlerimizi alıp götürecekler ve bizde, her defasında yeni baştan demeye devam edeceğiz.” Diyerek 2019 yılının herkese sağlık, mutluluk ve bereket getirmesini temenni etmesiyle yılın son olağan Meclis oturumu sona erdi.